Waarom Mannenwerk?

Archetypisch zijn er veel manieren om op een gezonde manier mannelijkheid in de wereld te zetten.  Als Wildeman ben je verbonden met je emoties, met de natuur, met het ritme der dingen. Soms een beetje ruw, maar het getuigt van een diepe praktische wijsheid en overgave. Als Minnaar ken je de kunst van het spelen, het verbinden. Je kan een veilige ruimte creëeren waarin je samen in overgave kan gaan en creativiteit kan laten stromen. Als Krijger durf je je kracht en focus inzetten en door te duwen, al weet je vooral welke strijd je wel en niet moet strijden, en wanneer. Als Koning heb je een natuurlijke autoriteit en geef je duidelijke leiding, maar je heerst uit dienstbaarheid en vanuit de rijpe wijsheid van je hart. Als Nar heb je de moed om dingen te benoemen en in het daglicht te brengen. Je kent de kunst om dit te doen op een manier die verandering aanmoedigt. Als Magiër ken je het subtiel functioneren van de Flow die het leven regeert, en weet je die in te zetten om je leven richting te geven en de impact van wat je doet te vergroten. Als Monnik ben je verbonden met je Ziel en met de kosmos, en weet je dus wat je missie hier op Aarde is.

Het vraagt heel wat om deze mannelijke archetypes te verkennen, te combineren, en in het dagdagelijkse leven te leren leven. Veelal leven we door onze onvolwassenheid als man eerder de schaduw ervan. Dat zorgt voor heel wat narigheid: platvloersheid, seksueel misbruik, geweld, machtsmisbruik, arrogantie, manipulatie, materialisme, … Deze vormen van toxische mannelijkheid worden zelfs vaak uitgedragen door rolmodellen in onze maatschappij. Veelal groeien we als man op zonder gezonde mannelijke rolmodellen en zonder ondersteuning. Daardoor blijven we in onze ontwikkeling als Man steken in onvolwassenheid: de jongen of de puber. 

Binnen Mannenwerk ontmoeten we mekaar onder Mannen. We erkennen en omarmen deze onvolwassenheid bij onszelf en bij mekaar. We ondersteunen en inspireren mekaar om gezonde mannelijkheid te verkennen en te leven. Hierbij moeten we vaak opvoedingstrauma’s, ideaalbeelden, en kwetsuren in ons familiesysteem aangaan. Dit gebeurt veelal door deelcirkels, systeemwerk, overgangsrituelen, of door in broederschap beproevingen aan te gaan. Mannenwerk biedt een unieke combinatie van mildheid, begrip, focus en draagkracht. We durven in de spiegel te kijken en mekaar een spiegel voor te houden.

Als we als man gezonde vormen van mannelijkheid gaan leven, zorgt dat bij vrouwen rondom ons voor een hele shift. Eindelijk kunnen zij veiligheid ervaren in de nabijheid van mannen. Hun eigen vrouwelijkheid kan dan op natuurlijke manier tot expressie komen. Dan pas kan de Vrouw op een gezonde manier de gekwetste kindstukken van haar Man ontvangen. Daardoor kan hij eindelijk volledig thuiskomen in zijn Man-zijn.

Het spreekt voor zich dat Vrouwenwerk erg gelijkaardig is, en even fundamenteel nodig.