Wie ben ik?


Ik groeide aanvankelijk op met een heel rijke gevoelswereld en fantasie, maar als kind concludeerde ik al snel dat dat niet veilig is, dat ik best niet te veel voel, en vooral de wereld rondom mij moet begrijpen om er controle over te houden. Op vijfjarige leeftijd besloot ik dus dat het welletjes was geweest. Ik zou voortaan onafhankelijk, verantwoordelijk en volwassen zijn. Ik gaf mijn hoofd voogdij over mijn lijf en emoties. Mijn hoogbegaafheid hielp me om in mijn hoofd alles een vaste en weloverwogen plek te geven, en dat gaf me veiligheid.

Echt gelukkig was ik niet, maar mijn “superieure brein” vond dat niet zo belangrijk: rationaliteit primeerde. Als adolescent resulteerde dit in depressies en steeds slechtere schoolresultaten. Gelukkig was ik erg actief op Volkssterrenwacht Urania, waar ik tussen andere buitenbeentjes mezelf kon zijn. Dat was mijn redding.

Vervolgens studeerde ik Natuurkunde (fysica) aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent, de studies bij uitstek om (een deel van) de wereld rondom mij te begrijpen. Professioneel werk ik al 25 jaar als projectleider en systeemingenieur in de ruimtevaartindustrie.


Vuurstof Podcast

In 2021 interviewde Matthias Dusesoi, ondertussen een goeie vriend van mij, me voor zijn podcast rond de verbindende kracht van kwetsbaarheid. Het werd een erg mooi gesprek, waardoor je kan kennismaken met mij.




In 2005 zette ik dankzij mijn toenmalige partner An mijn eerste stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Op dat moment functioneerde ik nog bijna volledig mentaal. Toch had ik al wel een vermoeden dat ik ergens meer was dan dat. Ik volgde een hele reeks PRH-cursussen. Ik was vooral geboeid door hun “schema van de persoon”. Dat gaf me een eerste zicht op mijn functioneren. Het hielp me beseffen dat ook ik kwetsuren en overreacties had. Ik ontdekte dat mijn lichaam en emoties belangrijke signalen geven. Ik deed er ook mijn eerste ervaringen op als coach. Ik bleek er feeling voor te hebben. Tijdens de PRH-trainingen ben ik een aantal keer diep in een trauma geschoten. Mijn eerste expliciete spirituele ervaringen waren ook daar, waardoor ik me sindsdien gesteund weet. De coaching-opleiding van PRH heb ik na het zetten van eerste stappen uiteindelijk niet gevolgd, omdat ik voelde dat ik me niet tot één systeem wou beperken. Ik heb er wel jaren individuele en relatiecoaching gevolgd.


Mijn eerste ervaringen met meditatie deed ik op toen ik in 2009 bij Edel Maex de Mindfulness-Based Stress Reduction training volgde. Hier leerde ik de basistechnieken voor meditatie. Ook het oordeelloos observeren nam ik hieruit mee. Op retraites bij Edel Maex geraakte ik ook geïnteresseerd in Boeddhisme. Dat kleurt sindsdien sterk mijn kijk op het leven. Dat leidde me onder andere tot de lectuur van Sogyal Rimpoche, de Dalai Lama en Thich Nhat Hanh. Later inspireerden de boeken van Jan Geurtz mij, met een voor mij radicaal vernieuwende kijk op relaties.




De echte stroomversnelling kwam er voor mij in 2010, via emotioneel lichaamswerk en opstellingswerk bij Arend van Rietschoten op Kasteel De Schans. Gedurende 3 jaar heb ik er intens trainingen gevolgd. Ik ontdekte al snel dat ik in mijn hoofd leefde. Mijn lijf zat vast door trauma. In het begin schoot ik verschillende keren in een trauma-kramp. Doorheen de tijd leerde ik aanwezig blijven en doseren als dat gebeurde. Hierdoor bleven de oefeningen helend. Ik ontdekte vooral het werken zonder woorden, zonder dingen te moeten benoemen. In plaats daarvan verliep het loslaten van blokkades en trauma door beweging, emotie uiten, contact-oefeningen, opstellingswerk, deelrondes, knuffels, gronden bij mekaar, … Het lijf heeft een eigen taal en verhaal. Het verlangt om gevoeld te worden. Ik heb er ook van vrij dansen leren genieten. Overgave aan lichamelijk contact bracht me dichter dan ooit bij mezelf. Tijdens “je seksualiteit als basis” heb ik veel blokkades in mijn bekken opgelost. Tijdens “Mannen-initiatie” is mijn hart voor het eerst echt opengegaan. Op De Schans heb ik ook mijn eerste ervaringen opgedaan als assistent van trainingen.




Mijn eerste contact met Mannenwerk was via de Mannen-initiatie op Kasteel De Schans, aanvankelijk met veel tegenzin. Ik had echt niets met man-zijn, en nog minder met andere mannen. Het liefst was ik gewoon met vriendinnen. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat het voor mij wél belangrijk is om regelmatig exclusief met mannen te zijn. Het helpt mij herbronnen. Het biedt me een veilige context om helder naar binnen te kijken. Mijn contact met vrouwen is zuiverder. Sindsdien is Mannenwerk nooit uit mijn leven verdwenen. Sinds 2020 zet ik mee mijn schouders onder de MC Online mannencirkels, en heb ik een eigen vaste krachtige Mannengroep waar ik zelf in kan thuiskomen en wortelen.

Lees ook: Waarom Mannenwerk?




In 2011 volgde ik in Nepal een 4-daagse Boeddhistische retraite over leven en sterven, en ging ik door een intens persoonlijk proces. Sindsdien is mijn angst voor sterven geluwd, en voel ik een diepe verbinding met de overgang van het sterven. Dit bracht me bij de introductieweekends stervensbegeleiding van Timotheus.

Na die ervaring volgde ik er in 2013-2016 de eerste 3 jaar van de EPECA professionele opleiding voor psycho-energetische coaching. Daar heb ik mijn intuïtie leren vertrouwen en verder ontwikkeld. Ik heb er ook dieper kennis gemaakt met mijn reading- en healingscapaciteiten. Tijdens coachingsoefeningen viel me op dat opstellingswerk me goed ligt, en dat mijn coachings effectiever zijn als ik zuiver mijn intuïtie volg dan als ik me aan een kader of structuur probeer te houden.


Sjamanisme kruiste voor het eerst mijn pad via de werkmethodes van een koppelcoach in de PRH-tijd, en op Kasteel de Schans. Toen ik een boek van Daan van Kampenhout las waarin hij familie-opstellingen vanuit het sjamanistisch wereldbeeld verkent, voelde ik een klik. Niet zozeer met de sjamanistische rituelen op zich, maar wel met de kijk op de wereld. De fysieke, emotionele, energetische en mentale realiteit van mensen wordt benaderd als afzonderlijke lichamen. Die lichamen hebben enerzijds elk hun eigen functioneren, anderzijds interageren ze met mekaar. Trauma ontstaat in één van de lichamen, en sijpelt stelselmatig door naar de andere.

In 2013 kwam ik op het Oost West Centrum bij Frank Coppieters terecht. In hem vond ik mijn sjamanistische leraar. Wat me vooral inspireert bij Frank is zijn beheersing van het energetisch veld. Daarin gebeurt ogenschijnlijk vanzelf wat op dat moment nodig en helend is. Sindsdien ga ik minstens één keer per jaar naar Frank en Kathy voor een meerdaagse workshop. In 2023 kreeg ik mijn sjamanistische initiatie.




Mijn Tantra-pad begon in 2017 via diverse workshops en ontmoetingen. In 2018 trakteerde ik mezelf op een intense onderdompeling op het Ibiza Tantra Festival. Na die ervaring wist ik dat ik een weg gevonden had om echt naar mijn essentie te gaan. In 2022 volgende ik het Tantra jaartraject bij Alexa Mira. Dit bracht een diepe transformatie teweeg waarbij ik klaar was om mijn partner Mieke te ontmoeten. Ik assisteerde even bij Anna-Maria Mergaert en nu ook bij Alexa Mira. Doorheen mijn relatie met Mieke kan ik het Tantra-pad verder verankeren en uitdragen. Mijn eerste Tantra-workshop gaf ik op oudjaar 2022.

Lees ook: Wat is Tantra voor mij?



Zo leid ik nu een leven waarin twee heel verschillende werelden naast mekaar bestaan maar ook steeds meer samenkomen en mekaar versterken: de “ruimtevaartingenieur” en de “tantra-sjamaan”. Met Blozen&Rauw zet ik deze tweede nu eindelijk in het volle daglicht!